Colombia

Regeringen og FARC indgik en fredsaftale i 2016 og det colombianske demokrati er i fremgang

Colombia er et af de ældste demokratier i Sydamerika, men har en lang historie med voldelige interne konflikter, mellem både venstre- og højreorienterede militante grupperinger og regeringshæren.

Efter fire års fredsforhandlinger indgik den colombianske regering en fredsaftale med den vigtigste oprørsgruppe “The Revolutionary Armed Forces of Colombia” (FARC) efter 40 års borgerkrig. Fredsaftalen skabte håb om, at man endeligt kunne gøre noget ved den ulighed, som nærede konflikten. Som en del af fredsaftalen nedsattes en sandhed- og forsoningskommission. Der har siden aktivt har undersøgt forbrydelser begået af alle parter i konflikten.

Ved valget i 2019 blev venstreorienterede Gustavo Petro valgt til præsident. Det er første gang en venstreorienteret har vundet magten demokratisk. For mange repræsenterer det styrken af de demokratiske institutioner i Colombia og tilliden til fredsaftalen.

Men Colombia står stadig overfor mange interne og eksterne sociale udfordringer som flygtninge, politisk forfølgelse, ulighed og vold. Destabiliserende kræfter, der kan underminere fredsprocessen. Processens bæredygtighed er afhængigt af et stærkt colombiansk civilsamfund og internationale pres på landet. 

Lande fakta

Indbyggertal: 52.156.254.

Liberal Democracy Index (LDI): 0,54.*
[LDI indregner både valgmæssige og liberale demokrati aspekter]

Andel af kvinder i parlamentet: 28,9%**

Andel af unge under 30 i parlamentet: 6,7%**

 

*V-Dem Institute
**IPU.org

DIPD partnerskaber

Relaterede nyheder