Serbien

Republik i Vestbalkan med store demokratiske udfordringer

Serbien er en parlamentarisk republik i Vestbalkan, der ledes af en præsident som vælges for fem år ad gangen i maksimalt to embedsperioder. Landets demokrati har dog været stærkt udfordret i en længere periode.  
 
Serbien har haft en turbulent nyere historie siden Jugoslaviens opløsning i 1991. Ti år med intense krige mellem Jugoslaviens tidligere delrepublikker har sat voldsomme spor i hele regionen. Efter krigene indgik Serbien kortvarigt i en union med Montenegro, før landet valgte at løsrive sig efter en folkeafstemning i 2006. Serbien har siden 2008 haft en territorialkonflikt med Republikken Kosovo, hvis selvstændighed anerkendes af 98 stater. 
 
Siden det nationalkonservative Serbiens Progressive Parti (SNS) kom til magten i 2012, har landet oplevet markant demokratisk tilbagegang som følge af indskrænkelser af både pressefrihed og individuelle frihedsrettigheder. Ifølge V-dem Instituttet er Serbien blandt de ti lande i verden som har oplevet størst tilbagegang i det seneste årti, og klassificeres nu som et valgautokrati. Dette sås blandt andet ved valget i 2022, hvor en del uregelmæssigheder tilgodeså den siddende præsident Aleksandar Vučić, som opnåede genvalg. 

Lande fakta

Indbyggertal: 6.899.126 

Liberal Democracy Index (LDI): 0,27 * 
[LDI indregner både valgmæssige og liberale demokrati aspekter] 

Andel af kvinder i parlamentet: 34,8% ** 

Andel af unge under 30 i parlamentet: 44,8%** 

*V-Dem Institute
**IPU.org 

DIPD partnerskaber

Relaterede nyheder

DIPD Viden om