Første skridt er at få flere kvinder på stemmesedlerne

Det er fortsat et globalt problem at sikre kvinders repræsentation i regering på alle niveauer. Ifølge UN Women er kun hver fjerde plads i nationale parlamenter besat af en kvinde. De danske politiske partier og DIPD arbejder på at styrke kvindernes repræsentation, særligt gennem partnerskaber i Bhutan, Burkina Faso, Malawi, Myanmar, Nepal, Palæstina og Tanzania.

Kvinde fra Sudan, der stemmer ved valg
Kvinder i politik

At få flere kvindelige kandidater og dermed flere kvinder på stemmesedlerne, er et af DIPD's fokusområder i arbejdet for kvindelige repræsentation, og det er en proces, som skal begynde på partiniveau.

I Burkina Faso er det lykkedes at få vedtaget en minimumskvote for, hvor få kvinder der må være på et partis kandidatliste, men den overholdes generelt ikke af de politiske partier i landet.

Socialdemokratiet har arbejdet sammen med partneren The Peoples Movement for Progress om at sikre en højere andel af kvinder på partilisterne både på regionalt og nationalt niveau. Det er blandt andet sket ved at gennemgå partilisterne og overveje, hvordan der kunne komme flere kvinder på den op til valget i 2020.

Samtidig har både Socialdemokratiet og DIPD-partneren CGD, Center for Multiparty Governance, arbejdet med at styrke kvindernes kapacitet, hvilket har ført til, at flere kvinder blev valgt, og en kvinde blev minister i Burkina Faso. Det seneste års militærkup i Burkina Faso, har dog sat en stopper for den demokratiske udvikling i landet. 

Repræsentation på højt politisk niveau

I Nepal er der også sket en udvikling, og der er kommet flere kvinder på højeste politiske niveau. Her blev den første kvindelige førsteminister valgt efter i mange år at have været en del af DIPD-partnerskabet med den tværpolitiske JOMPOPS-platform. Fire andre kvinder blev valgt som ministre, og mange flere blev valgt til højtstående poster.

I Nepal har DIPD fokuseret på at styrke kvindernes lederskab og samtidig arbejdet for at fremme ligestillingspolitikkerne. Det har været en flerstrenget strategi, som har fået adskillige nepalesiske partier til at gennemføre grundige interne ligestillingsundersøgelser og har fået kvinderne til at føle sig mere trygge ved at stille op til politiske poster.

Mod til at stille op

Skal andelen af kvinder i politik øges, er det helt afgørende, at de føler sig tilstrækkeligt godt klædt på. I Bhutan har DIPD-partneren Bhutan Network for Empowering Women, BNEW, haft succes med at uddanne kvindelige rollemodeller og skabe større opbakning til kvindelige ledere.

Et af formålene har været at imødegå de mange fordomme om køn, som kvinder generelt møder, og at overbevise den brede befolkning om, at kvinder bør søge indflydelse i samme grad som mænd. Kampen for at gøre kvinderne mere synlige har også krævet en intens indsats med at uddanne journalister i ligestilling og kønsperspektiver.

DIPD’s arbejde i Tanzania har også haft en større repræsentation af kvinder i politik som kerne. Her har Det Konservative Folkeparti arbejdet sammen med partiet CHADEMA om at styrke kvinders muligheder for at påtage sig politiske poster, blandt andet ved at give dem konkrete værktøjer og færdigheder. Det har været med til at øge antallet af kvindelige kandidater i partiet betydeligt - fra 12 i 2015 til 69 i 2020.

Arbejdet fortsætter

Det er imidlertid stadig ikke ubetinget let at sikre, at kvinder kan stille op til valg. I usikre tider, som for eksempel en pandemi, skrumper kvindernes muligheder ind, og for nogle partier er kvindernes politiske deltagelse ikke længere så højt prioriteret.

Ligestilling er stadig et problem, men det går fremad med små skridt. Derfor er det vigtigt at fastholde fokus på de politiske partier og deres rolle, når det gælder om at sikre ligestilling. Første skridt er at få flere kvinder på stemmesedlerne.